tillbaka/ Historik / Presservice / Huvudsidan/ om Thorleifs

 THORLEIFS
- Skandinaviens populäraste dansband -

Ursprunget till THORLEIFS föddes redan 1962 av ett gäng tonårspojkar som i ett brinnande intresse av att få spela i grupp samlades i Thorleif Torstenssons pojkrum runt en samling nothäften med sydamerikansk musik - Perfidia, Magic is the moonlight, Amore . . .
Arvet från den unika svenska dansbandsmusiken, några lokala dansband och fostran i den kommunala musikskolan gjorde att Torleif kände behovet stort att samla ihop några kompisar som kunde spela, som hade ett instrument eller hade föräldrar som hade ett, till ett försök att bilda ett band.
Orterna Klavreström och Norrhult är inte så stora, ca 1500 invånare, så tillgången till musikanter med instrument passande för ett band var inte stora. Därför blev det till att börja med två klarinetter, (det kunde man lära sig att spela i den kommunala musikskolan) som Thorleif och kompisen Åke trakterade. Så var det kompisen vars föräldrar hade ett dragspel, som han inte kunde spela på. Man skrev noternas namn på tangenterna. El-bas var knappt uppfunnen och kontrabasist fanns inte inom räckhåll. Det fick duga med en annan vän från musikskolan som hade börjat spela cello. Han hade inte hunnit lära sig att spela speciellt bra, men han kunde snurra instrumentet som man gjorde i "rock-a-billy-banden" - det var häftigt nog. Trummor var någonting som samhällena var fullständigt fria från, så det blev kompisen, vars föräldrar hade varit i Afrika och köpt en prydnadstrumma, som fick äran att agera trummis. Två klarinetter, dragspel, cello och djungeltrumma fick bli den första något unika sättningen.
Så småningom omskolade man den andre klarinettisten till trummis och dragspelaren till el-basist. Cellisten förstod att han inte passade in och slutade. Djungeltrummisen fick skäll av sina föräldrar för att han förstörde deras fina souvenir från Afrika och drog sig ur.
Då formades THORLEIFS. Klarinett dög inte längre. Thorleifs föräldrar fick sponsra med en saxofon. Från musikskolan rekryterades en trumpetare. En av de förtjusande tanterna i nykterhetsförening, i vars lokaler man höll till och repeterade, tyckte att det var synd att man inte använde pianot som stod på scenen och avslöjade att det fanns en i rätt ålder som tog pianolektioner.
Då hade THORLEIFS fått en "anständig" sättning, trumpet, altsaxofon, piano, trummor och bas och dessutom antogs namnet "THORLEIFS Kvintett" efter en omröstning . Fortsättning ....